Jika anda salah seorang pengamal vitamin yang confuse dengan cara pengambilan vitamin ataupun supplement yang betul dan efektif untuk tubuh badan anda. Artikel ini sangat membantu anda untuk merungkaikan persoalan tersebut.
Cara Pengambilan Vitamin/ Supplements
Q
& A bersama dengan Dr. Sam Russo akan menunjukkan kepada anda bagaimana
untuk mendapatkan yang terbaik daripada ‘supplements’ anda dalam erti kata
lain, cara pengambilan yang efektif bagi setiap jenis ‘supplements’ yang anda
ambil.
Kita
semua ingin mendapatkan faedah maksimum daripada makanan tambahan kita.Untuk
membantu anda berbuat demikian, kami menyusun soalan yang menjadi tanda tanya oleh
anda kebelakangan ini dan memanfaatkan pengetahuan Sam Russo, ND, Lac,
Pemakanan yang lebih baik editor penyelidikan dan pengarah Klinik Naturopathic
Vermont dalam Winooski, Vermont. Berikut adalah jawapan beliau:
#1 Vitamin / makanan tambahan yang manakah perlu saya sentiasa ambil dengan makanan? Ataupun yang perlu saya ambil di antara waktu makan?
Pemakanan
haruslah seimbang yang merangkumi protein, karbohidrat, dan lemak untuk
merangsang rembesan asid optimum dalam perut, yang membolehkan penyerapan yang
lebih baik. Sebagai contoh, jika anda hanya makan buah-buahan dan bijirin
dengan susu tanpa lemak untuk sarapan pagi, tambah sedikit mentega kacang atau
protein lain dan lemak semasa mengambil berikut: vitamin; mineral; minyak
seperti ikan dan rami; asid lemak seperti asid alfa Lipoik; derivatif
lemak seperti sterol tumbuhan dan stanols (digunakan untuk mengurangkan
kolesterol), dan cetyl myristoleate (digunakan untuk melegakan sakit sendi).
Makanan
tambahan popular yang perlu diambil 30 minit sebelum atau dua jam selepas makan
termasuk yang berikut:
- Asid amino: Walaupun semua protein mengandungi asid amino, yang terurai semasa penghadaman, ‘supplement asid amino yang anda ambil dengan makanan-akan bersaing dengan protein untuk penyerapan. Yang biasa termasuk ‘lysine’ untuk herpes; tryptophan untuk tidur yang lebih baik; cysteine untuk lendir nipis; N-acetylcysteine (NAC), satu bentuk khas cysteine untuk meningkatkan pengeluaran antioksidan dalaman dan meneutralkan toksin; Arginine untuk menyokong pengeluaran hormon pertumbuhan dan peraturan tekanan darah; dan bercabang-rantaian asid amino (BCAAs) untuk membina otot.
- Ubat-ubatan
herba: herba pahit untuk meningkatkan penghadaman perlu diambil
dengan air 10 hingga 15 minit sebelum makan. Ramuan botani lain yang
biasanya perlu diambil lebih jauh dari waktu makan, ini adalah kerana
serat dalam makanan boleh menjejaskan penyerapan mereka. Apabila pengambilan
mengikut formula, jika majoriti bahan-bahan botani, ambil antara waktu
makan. Tetapi jika vitamin dan mineral mendominasi, ambil dengan
makanan.
- Enzim: Masa
bergantung kepada manfaat yang dikehendaki. Untuk membantu
penghadaman, mengambil enzim pada permulaan makan. Walau
bagaimanapun, enzim sistemik untuk merawat keadaan atau organ, seperti
bromelain untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan, perlu diambil di
antara waktu makan.
#2 Supplement manakah adalah lebih baik diserap dengan lemak?
Lemak
nutrien larut: vitamin A, D, E, K; ascorbyl palmitate, satu bentuk larut
lemak vitamin C; dan lemak dan derivatif lemak lain (lihat soalan di atas
untuk contoh). Bentuk Tocopheryl Acetate vitamin E, bagaimanapun, adalah
larut air. CoQ10 datang di larut lemak bentuk, seperti Q-sorb dalam
softgels, dan sebagai serbuk larut air dalam kapsul, seperti Q-Gel
(hydrosoluble).
#3 Adakah ia perlu untuk ‘skip’ dari rutin makanan tambahan anda?
Tidak
ada bukti yang baik cara sama ada boleh ‘skip’ pengambilan ataupun tidak; Walau
bagaimanapun, sesetengah pakar mengesyorkan ‘rotate’ @ ‘cycling’ beberapa
rejimen nutrien atau botani, terutamanya apabila mensasarkan sistem imun atau
sistem endokrin. Sebagai contoh, anda mungkin mengambil Echinacea untuk
satu minggu daripada setiap bulan untuk merangsang pengeluaran sel-sel darah
putih yang melawan jangkitan, seperti sel-sel ini hidup selama kira-kira tiga
minggu.
#4 Adakah terdapat apa-apa nutrien yang perlu diambil pada waktu yang sama? Sebagai contoh, saya pernah mendengar bahawa zat besi adalah lebih baik diserap dengan vitamin C.
Terdapat
banyak cara di mana nutrien mempengaruhi penyerapan antara satu sama lain. Mineral
secara umum adalah lebih baik diserap dengan vitamin C atau makanan berasid,
seperti tomato masak, limau, atau cuka. Hal ini terutama berlaku dalam
orang yang lebih tua, sebagai pengeluaran asid perut berkurangan dengan umur
dan pada sesiapa yang mengambil ‘antacids’.
Carta
di bawah menunjukkan bagaimana sesetengah nutrien popular mempengaruhi antara
satu sama lain apabila digabungkan/diambil bersama. Ini biasanya tidak
menjadi masalah apabila mengambil multivitamin tinggi potensi dan mineral tambahan,
seperti dos yang lebih tinggi menampungnya. Walau bagaimanapun, jika anda
mengambil nutrien individu tambahan, ia masuk akal sekiranya ia mengambil lebih
masa untuk faedah optimum.
Ini
adalah beberapa perkara penting yang perlu diingat:
- Kalsium dan magnesium boleh
bersaing untuk penyerapan antara satu sama lain dalam dos yang lebih
tinggi daripada 250 mg. Apabila mengambil jumlah yang lebih besar,
mengambil setiap mineral pada masa yang berbeza atau dos yang berpecah
daripada gabungan dalam jumlah yang lebih kecil (tidak melebihi 250 mg).
- Serat makanan
tambahan perlu diambil pada masa yang berasingan dari semua nutrien dan
herba lain, kerana ini boleh mengikat dengan gentian dan dikumuhkan.
- Tambahan Vitamin B1 , diambil untuk neuropati diabetes, kesan sampingan kemoterapi, atau syarat-syarat lain, tidak boleh diambil dengan polifenol (seperti biji anggur, kulit kayu pain, dan ekstrak teh hijau) kerana ia mengurangkan penyerapan vitamin B. Jarakkan pengambilan Polifenol dan B1 sekurang-kurangnya dua jam.
Nutrien
|
Peningkatan
penyerapan
apabila digabungkan dengan |
Penyerapan
berkurangan
apabila digabungkan dengan |
Zat
Besi
|
Vitamin
C, protein makanan fromanimal, dan makanan tambahan asid amino
|
Dos
yang tinggi zinc atau copper, kopi, teh, dan soya
|
Kalsium
|
Vitamin
D (tidak perlu diambil pada masa yang sama), laktosa (secara semulajadi di
dalam susu dan produk tenusu yang lain), protein, dan vitamin C
|
Dos
besar magnesium, zink, dan fosfat
|
Magnesium
|
Vitamin
D (tidak perlu diambil pada masa yang sama)
|
Dos
besar kalsium dan fosfat
|
Asid
folik
|
Vitamin
C
|
Zink
|
Niacin
|
Asid
folik
|
|
B6
|
Zink,
kontraseptif oral, kopi, dan tembakau
|
|
B12
|
Vitamin
C dos lebih besar daripada 500 mg
|
|
Vitamin
C
|
Pectin,
zat besi, zink, dan aspirin
|
#5 Adakah lebih baik untuk simpan probiotik, minyak ikan dan minyak flaxseed dalam peti sejuk? Apakah peraturan am untuk menyejukbeku makanan tambahan?
Secara
umum atau apabila ragu-ragu, minyak dan probiotik perlu disejukkan. Untuk
makanan tambahan lain, peraturan yang baik adalah untuk simpan ia pada suhu
bilik (72 ° F) ke bawah, di tempat yang gelap. Probiotik yang menentukan
"rak-stabil" atau "tiada penyejukan diperlukan" dengan
selamat boleh sejuk atau disimpan di tempat yang sejuk, gelap.
#6 Kenapa banyak makanan tambahan tunggal-nutrien mempunyai jumlah yang kecil nutrien lain dalam formulanya, seperti kalsium atau vitamin C?
Sebab-sebabnya
adalah berbeza-beza. Nutrien boleh ditambah untuk membantu penyerapan,
seperti vitamin C, dan ada yang mungkin membantu dalam cara lain. Sebagai
contoh, lesitin menggabungkan nutrien air- dan larut lemak. Dalam kes-kes
lain, nutrien tambahan adalah sampingan.
#7 - Perlukah saya menyimpan pek silika yang sedikit dalam botol tambahan saya atau membuangnya?Apa yang ia buat?
Pastikan
ia disimpan! Pek silika kekalkan bahagian dalam botol kering supaya
makanan tambahan anda tidak rosak dengan cepat. Saya juga menggunakan pek silica
tersebut dalam pil box-sesuai untuk perjalanan kemana-mana.
#8 Apabila menggunakan makanan tambahan tepung, ia tidak penting jika saya menambah serbuk untuk memanaskan atau cecair panas?
Secara
umum, serbuk selamat untuk bercampur dengan cecair di bawah 120 ° F (suam,
tidak panas) jika ia digunakan agak cepat. Tetapi pendedahan berpanjangan
kepada suhu tinggi merosakkan kebanyakan vitamin larut air. Vitamin larut
lemak yang lebih bertolak ansur, dan mineral adalah hampir tidak dapat binasa. Dengan
undenatured serbuk protein whey, cecair melebihi 120 ° F akan merosakkannya
secara semula jadi yang mengakibatkan immunoglobins yang memberi manfaat kepada
sistem imun.
#9 Saya pernah mendengar bahawa badan boleh menyerap hanya jumlah tertentu vitamin pada satu masa, dan oleh itu, ia adalah lebih baik untuk ‘stretch’ dos yang keluar sepanjang hari (contohnya, mengambil tidak lebih dari 500 mg vitamin C pada satu masa ). Apakah pemikiran?
Ini
adalah benar. Vitamin C dan magnesium adalah contoh yang baik, kerana dos
yang tinggi menyebabkan najis longgar, menunjukkan anda telah melepasi maksimum
badan anda boleh menyerap. Mengambil tidak lebih daripada 500 hingga 1,000
mg vitamin C pada satu masa. Apabila mengambil sama ada kalsium atau
magnesium berasingan, hadkan setiap dos 500 mg. (Lihat soalan No. 1
tentang mengambil mereka bersama-sama.)
Kebanyakan
vitamin larut air (cth., B-kompleks dan C) dan mineral tidak kekal dalam aliran
darah untuk lebih daripada beberapa jam. Jadi mengambil mereka sepanjang
hari memaksimumkan tahap darah dalam tempoh yang lebih lama.
#10 Berapa banyak air yang perlu saya ambil dengan makanan tambahan dan ada apa-apa yang memerlukan lebih banyak air (seperti serat)?
Secara
umumnya, anda hanya perlu cecair yang cukup untuk menelan makanan tambahan itu
dengan selesa. Serat memerlukan lebih, biasanya sekurang-kurangnya 12 auns
setiap 15 gram, atau 1 sudu besar. Jika tidak, anda boleh menjadi
sembelit.
Membantu tak artikel di atas? Jangan lupe like & share + follow yer :)
Sumber: http://www.betternutrition.com
